vineri, 17 octombrie 2014

Luna octombrie sau intalnirea cu Destinul!

Ilustratie de Dylan Meconis
Ilustratie de Dylan Meconis

Bun venit in sezonul relatiilor, deschis de intrarea Soarelui in semnul Balantei! Eroul nostru interior constata ca nu poate ramane pe veci inchis si protejat in palatul copilariei, ca mai e un univers aparte, plin de intelesuri, de mistere, de filosofie, prin care poate ajunge la un alt tip de intelegere a lumii: ceilalti.
Supravietuirea noastra depinde de multe ori de ceilalti, de abilitatea noastra de a crea parteneriate armonioase, dar mai ales juste. Astfel, cu Balanta, incepem un proces complex de relationare, de armonizare, de echilibrare a lui „eu” si „tu” pentru a ajunge la „noi”. Daca reusim, ne vom afla in fata a trei „entitati” diferite, dar complementare, care vietuiesc in perfecta armonie.
Ca semn de Aer, Balanţa este un semn al mintii, operează mai uşor cu idei, iar daca ar fi sa ne gandim ca Uranus este guvernatorul sau esoteric intelegem mai lesne ideea de detasare asociata acestui semn zodiacal. Pe de alta parte insa, Balanta este guvernata de Venus, planeta iubirii. Si iata cum pe un taler avem mintea, iar pe celalalt inima, iar armonia inseamna echilibrul lor.
Tema relatiilor va fi mult accentuata luna aceasta, iar (re)stabilirea unui echilibru va depinde de abilitatea noastra de a privi obiectiv la „eu” si la „tu”, in incercarea de a (re)gasi calea spre „noi”. Eclipsa totala de Luna din 8 octombrie are loc pe axa Berbec – Balanta si va scoate la suprafata conflictele de tip autonomie – dependenta (Luna conjuncta cu Uranus in Berbec). Pentru multi poate veni un moment de eliberare dintr-o relatie pe care au pastrat-o de dragul aparentelor sau dintr-un soi de dependenta nesanatoasa. Pentru altii poate veni vremea eliberarii unor sentimente ascunse, vine vremea marilor declaratii de iubire. Indiferent in ce ipostaza relationala ne aflam, aceasta eclipsa ar trebui sa insemne o schimbare de mentalitate in ceea ce priveste modul in care ne construim parteneriatele.
Ceea ce aduce la lumina eclipsa de Luna, ajunge sa fie judecat de/la conjunctia Venus – Nodul Nord (la grad perfect pe 15 octombrie). Cine crede ca a calatori prin semnul Balantei e un fel de banchet elitist si fara de sfarsit, un clinchet zglobiu de pahare si un sir nesfarsit de dulcegarii care se lasa in final cu descoperirea alesului/alesei pentru ca petrecerea sa continue pana la adanci batraneti, poate avea parte de surpriza vietii. Balanta este semnul in care Saturn, stapanul karmei, se gaseste in Exaltare, iar Venus nu e doar zeita zaharicalelor de… iatac.
Episodul acesta in care Destinul in Balanta isi intalneste guvernatorul mi-a adus aminte de Maat, zeita egipteana a adevarului, dreptatii si armoniei cosmice si de faptul ca aceasta punea in balanta inima celui trecut in nefiinta si pana adevarului.
In sala celor doua adevaruri, sub privirea lui Osiris si a celor 42 de judecatori, inima decedatului era pusa in talerul stang al balantei, iar in talerul drept Maat punea pana adevarului. Daca inima era la fel de usoara ca acea pana, sufletul era considerat curat. Daca era mai grea, urma sa fie devorata de Ammut, o creatura a infernului, simbol al naturii noastre inferioare, animalice.
Talerele balantei sunt considerate de unii autori drept emisferele cerebrale, de altii simboluri ale „vechiului creier” si ale „noului creier” sau ordinea umana si ordinea divina care trebuie sa ajunga in echilibru.
Revenind la tema lunii octombrie – relatiile – poate nu strica sa meditam la cat de usoara ne e inima, inainte de a avea pretentii, asteptari, reprosuri sau sperante, inainte de a arata cu degetul spre altul sau inainte de a ne bate cu pumnul in piept. Destinul şi Venus se gasesc in decanul lui Saturn, iar Saturn in Scorpion se gaseste in decanul guvernat de Venus, astfel ca incarcatura si importanta acestui moment cresc.
Si este momentul sa cantarim ce valoreaza cu adevarat pentru noi, pentru ca undeva deasupra noastra sunt cantarite faptele noastre. Este foarte posibil sa ne trezim intr-o situatie asemanatoare cu aceea din basmele romanesti in care eroina deschide cufarul ales drept rasplata, din casa Sfintei Vineri, nimeni alta decat intruchiparea lui Venus. Este momentul sa privim putin in urma si sa ne gandim daca am curatat copacul de omizi, daca am lipit cuptorul si daca ne-am ingrijit cu dragoste de „gospodaria” sfintei. Pentru ca vine momentul adevarului, acel adevar despre care Mahatma Gandhi (n. 2.10. 1869) spunea ca „nu dauneaza niciodata unei cauze drepte”.
Cu speranta ca nu vor iesi din cufarul nimanui balauri ai necinstei cultivate prin relatii, ca in strafundurile acestuia va straluci aurul faptelor oneste si integritatii, va doresc o intalnire placuta cu Destinul!
ADA COCOȘ,
Redactor-sef

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu